un proiect
și
Inițiat de
prin
PODCAST Ep. 2 Reabilităm sau demolăm blocurile vulnerabile seismic?
Un podcast despre provocările locuirii în blocurile cu bulină din București și cum ne putem pregăti individual pentru un cutremur care poate veni oricând.

Dacă în episodul anterior al podcastului „Conversații despre locuire” am vorbit despre provocările oamenilor care locuiesc în blocurile cu bulină, în acest episod vorbim despre cât de importantă e implicarea lor în procesul de consolidare a acestora, dar și dacă aceasta este unica soluție pentru a locui în siguranță.

Ar trebui reabilitate clădirile de locuințe degradate care prezintă risc seismic major sau demolate pentru a construi altele mai sigure, mai durabile, mai eficiente energetic și mai bine adaptate nevoilor prezente și viitoare ale proprietarilor? Discutăm cu membrii asociației Make Better: Bogdan Suditu, conferențiar universitar la Facultatea de Geografie din București, și Mihai Șercăianu, inginer și cadru didactic la Universitatea Tehnică de Construcții București.

Invitații lor sunt Horia Bejan și Hussien Ali.

Pe Horia Bejan l-ați auzit și în episodul anterior vorbind despre munca sa în calitate de arhitect și președinte de bloc al unui imobil-patrimoniu din centrul Bucureștiului. Horia s-a lovit de-a lungul timpului de diferite blocaje care au apărut în proiectele de expertiză sau consolidare a blocului său. Dintre toate, cea mai dificilă e să-și convingă vecinii că siguranța clădirii în care locuiesc sau refacerea fațadei, cum și-ar dori cu toții, trebuie făcute cu bani din propriile buzunare, nu doar ale statului.

Am vorbit din nou cu Hussien Ali, președintele de bloc al unui imobil cu risc seismic din Piața Amzei. În activitatea lui de aproape 30 de ani la asociație, Hussien Ali a făcut multe drumuri la primăria Capitalei, încercând să obțină avize ca blocul său să fie pe lista celor care trebuie consolidate. A dus lungi discuții de lămurire cu vecinii să se implice mai mult, însă n-a avut mare succes. Una dintre soluțiile de a-i convinge e ca primăria să le ofere o altă locuință, într-un bloc din aceeași zonă. Dar poate fi asta o variantă acceptabilă și potrivită pentru toată lumea?

Poți să asculți episodul și pe Spotify sau Podbean.

Podcastul „Conversații despre locuire” spune povestea caselor noastre: unde locuim, cum locuim, cum ne împăcăm cu vecinii, ce nevoi avem pentru a ne simți acasă mai în siguranță, mai la adăpost, mai bine.

Primul episod al podcastului dedicat locuirii sub risc seismic îl găsești aici.


Episodul este susținut prin programul Fondul Bucureștiul Pregătit, finanțat de ING Bank, IKEA România, Lidl România, Endava și Enel și gestionat de Fundația Comunitară București.

Rucsacul de urgență

Rucsacul de urgență te poate ajuta să supraviețuiești cu resursele proprii în primele 72 ore post cutremur în situația în care curentul electric și rețeaua de distribuție apă potabilă, și implicit magazinele și bancomatele nu vor funcționa o mai scurtă sau mai lungă perioadă de timp. Rucsacul, kitul sau trusa de supraviețuire reprezintă modul în care tu ca supraviețuitor nu reprezinți o încărcare suplimentară pentru autoritățile publice.

Află mai multe despre rucsac