un proiect
și
Inițiat de
prin
PODCAST Ep.1 „Există frică de cutremur doar când ne spune la televizor”

Un podcast despre provocările locuirii în blocurile cu bulină din București și cum ne putem pregăti individual pentru un cutremur care poate veni oricând.

Podcastul „Conversații despre locuire” spune povestea caselor noastre: unde locuim, cum locuim, cum ne împăcăm cu vecinii, ce nevoi avem pentru a ne simți acasă mai în siguranță, mai la adăpost, mai bine.

În „Conversații” creăm un spațiu de reflecție cu privire la provocările locuirii în diferite comunități din România. Aducem împreună oameni și povești din teren: din așezări informale sau ghetouri, de la bloc și din casele cu bulină. Le completăm cu resurse de gândire de la specialiști și inspirație din afară, din dorința de a contribui la o mai bună înțelegere a problemelor, dar, mai ales, pentru a propune măsuri și soluții de rezolvare a acestora.

În acest episod vorbim despre locuințele vulnerabile din București, capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Bucureștiul, în special partea sa centrală, abundă în clădiri expertizate tehnic ca având risc seismic grad I. Sunt, cum popular le cunoaștem, așa-numitele „clădiri cu bulină”, care, conform specialiștilor, la primul cutremur major se vor prăbuși.

Dar ce înseamnă totuși o locuință vulnerabilă seismic? Când vine vorba de consolidări, ce ar trebui să facă proprietarii și care este rolul administrației locale? Despre soarta clădirilor-vechi, despre provocările celor care locuiesc în blocurile cu bulină și despre responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a ne implica în viața comunității, discutăm cu doi dintre membrii asociației Make Better:

Poți să asculți episodul și pe Spotify sau Podbean.

Acesta este al doilea episod al seriei „Conversații despre locuire” și este dedicat locuirii sub risc seismic.

Ascultă și următorul episod, despre necesitatea implicării oamenilor în procesul de consolidare a clădirilor vulnerabile și ce putem face individual pentru a fi în siguranță, acasă.


Episodul este susținut prin programul Fondul Bucureștiul Pregătit, finanțat de ING Bank, IKEA România, Lidl România, Endava și Enel și gestionat de Fundația Comunitară București.

Rucsacul de urgență

Rucsacul de urgență te poate ajuta să supraviețuiești cu resursele proprii în primele 72 ore post cutremur în situația în care curentul electric și rețeaua de distribuție apă potabilă, și implicit magazinele și bancomatele nu vor funcționa o mai scurtă sau mai lungă perioadă de timp. Rucsacul, kitul sau trusa de supraviețuire reprezintă modul în care tu ca supraviețuitor nu reprezinți o încărcare suplimentară pentru autoritățile publice.

Află mai multe despre rucsac