Un cutremur poate avaria grav locuința unei familii, provocând totodată distrugeri și ale infrastructurii publice și ale întreprinderilor și întreruperi ale activităților economice. Astfel, o familie își poate pierde, la un cutremur, atât locuința cât și locul de muncă/sursele de venit. Așadar, efortul de a repara sau reconstrui o locuință după un cutremur distrugător vine cu o povară financiară cu atât mai greu de susținut. În același timp, ne putem aștepta ca și autoritățile publice să fie complet depășite financiar de eforturile necesare pentru reconstrucția infrastructurilor publice critice (ex: spitale, drumuri, școli, rețelele de curent, de apă și telecomunicații etc.) și fără capacitatea bugetară de a oferi ajutor și pentru reconstrucția locuințelor.
A asigura o locuință înseamnă tocmai a te pregăti din timp pentru a putea trece peste un astfel de șoc financiar. Asigurarea unei locuințe presupune plata anuală a unei sume fixe de 10-20 de euro (o poliță de asigurare), în funcție de materialul de construcție al locuinței. A avea locuința asigurată împotriva unui cutremur implică faptul că, în eventualitatea unui cutremur care produce daune locuinței respective, proprietarul poate încasa o sumă fixă de bani (prima de asigurare) care să-l ajute să renoveze locuința avariată sau achiziționeze o alta. Prima de asigurare poate avea valoarea de până la 20.000 de euro.
În România asigurarea locuinței împotriva dezastrelor (cutremure, dar și inundații, alunecări de teren etc.) este obligatorie. Cu toate acestea, pentru că nu există practica sancționării celor care nu se conformează legii ce a introdus obligativitatea asigurării, din păcate doar aproximativ 20% din locuințele din România sunt asigurate.
Asigură-ți locuința!