un proiect
și
Inițiat de
prin
Documentează-te

Glosar

În domeniul tehnic se folosesc diferiți termeni pe care încercăm să-i definim cât mai pe înțelesul tuturor.

Întrebări frecvente

Comunitatea are multe întrebări la care nu are mereu răspunul la îndemână. Încercăm să oferim un răspuns cât mai ușor de
înțeles.

Articole

Periodic publicăm materiale despre locuire, prevenție și pregătire la cutremur.

Inițiative civice

MKBT: Make Better

MKBT: Make Better este o organizație ce activează în domeniul dezvoltării și regenerării urbane în România. Din 2016 este activă în domeniul reducerii riscului seismic, implicându-se în diferite inițiative de cercetare, conștientizare publică și elaborare de politici publice pe această temă.
Acasă, în siguranță este o inițiativă civică ce își propune să crească gradul de conștientizare a riscului seismic și să sprijine acțiuni pe care le pot face cetățenii din zone expuse hazardului seismic pentru a se simți mai în siguranță în locuințele lor. 

Re:Rise

Re:Rise are ca focus principal reducerea riscului seismic, iar proiectele sunt concentrate în campanii publice de conștientizare și acțiuni civice comunitare.
Unul dintre proiectele recente este proiectul DupăCutremur.ro ce ilustrează amprenta clădirilor vulnerabile (RS I, U1, U2, U3, RS II), cât și aria aproximativă în caz de colaps a acestor clădiri, precum și segmentele de drum în risc de blocaj din cauza dărâmăturilor.
Memorialul lui Ursu e o altă inițiativă notabilă, care spune povestea disidentului Gheorghe Ursu, fost inginer și primul om care a tras un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a Bucureștiului.

Crucea Roșie – Filiala Sector 6

Crucea Roșie Română asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul comunității, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul fața de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.
Din multele activiăți pe zona de aducație merită menționat preătirea preșcolarilor din grădinițe.

Clubul Câinilor Utilitari

ONGul a fost înființat în 2010 pentru a antrena și pregăti câini de „utilitate socială”, adică echipe om-câine pentru câinii de salvare, dar și câini pentru terapia asistată de animale.
În ultimii doi ani, prin programul Bucureștiul pregătit, 19 câini au intrat în programul de „training” pentru căutare-salvere în situații de urgență, inclusiv în cazul unui cutremur. 16 dintre ei au fost atestați de către Ministerul Afacerilor Interne. Billy, Challapa, Bruno, Zura, Achi, Tora, Tweety, Zven, Maya, Alsa, Remi, Zizi, Aziz, Toshi, Freyja, Amza sunt cei care, pot salva vieți în urma dărâmăturile cauzate de un cutremu

ARCEN

În parteneriat cu Re:Rise, ARCEN organizează activități comunitare de informare și pregătire (tururi ghidate, acțiuni de informare în școli) a locuitorilor din zona centrală a Bucureștiului, acolo unde există cele mai multe clădiri degradate din oraș.
Au creat proiectul Antiseismic District un set de acțiuni individuale, practice și responsabile pentru reducerea riscurilor în cazul unui cutremur major. Ghidul de pregătire pentru cutremur cu informații utile despre pregătirea individuală pentru cutremur.

RSVU

Știm cât de esențială e comunicarea în momentul unui dezastru, când mijloacele de comunicație comerciale devin greu sau chiar imposibil de utilizat. Din această nevoie a pornit RVSU, o comunitate de radioamatori care ajută la realizarea comunicațiilor în situații de urgență.
Colaborează cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Societatea Națională de Cruce Roșie din Romania, Salvamont Prahova și ONG-uri.
Într-unul dintre proiectele recente au lucrat la creșterea infrastructurii alternative în post-dezastru, care a îmbunătățit acoperirea radio până la 80% în București și Ilfov.

Rucsacul de urgență

Rucsacul de urgență te poate ajuta să supraviețuiești cu resursele proprii în primele 72 ore post cutremur în situația în care curentul electric și rețeaua de distribuție apă potabilă, și implicit magazinele și bancomatele nu vor funcționa o mai scurtă sau mai lungă perioadă de timp. Rucsacul, kitul sau trusa de supraviețuire reprezintă modul în care tu ca supraviețuitor nu reprezinți o încărcare suplimentară pentru autoritățile publice.

Află mai multe despre rucsac
Glosar
Folosim foarte des termeni de tipul "clasă de risc seismic", "carte tehnică" și auzim pe specialiști vorbind despre siguranța clădirilor sau despre acțiuni de intervenție pe care le înțelegem după ureche pentru că sunt termeni de specialitate cu care nu suntem cu toții obișnuiți. Acest glosar este aici să ne ajute să înțelegem riscul seismic mult mai simplu.